Wat is Malossol?

Malossol Attilus Caviar

Malossol is een Russisch woord dat letterlijk vertaald als 'beetje zout’. Het wordt vaak gebruikt om kaviaar te beschrijven, aangezien steurkuit met zout behandeld moet worden om kaviaar te worden.

Oorspronkelijk werd de term Malossol gebruikt om onderscheid te maken tussen kaviaar van beter kwaliteit en gewone kaviaar. Toen men meer dan tweehonderd jaar geleden kaviaar maakte, bestonden er nog geen conserveermiddelen om deze goed te houden en de houdbaarheidsperiode van kaviaar te verlengen. De enige oplossing was om zout toe te voegen. Maar als er teveel zout wordt toegevoegd overweldigd dit de smaak en de kwaliteit van de kaviaar, worden de celwanden van de kuit gecompromitteerd en verliest de kaviaar het kenmerkende ‘knappende’ geluid.

Zo ontstond dus de term ‘Malossol’, om zowel kopers als verkopers er op te wijzen dat de kaviaar niet overdreven gezouten is (tussen 3-5%) en een zeer goede kwaliteit en smaak heeft.

Vandaag is Malossol echter niet langer een indicatie van de soort, kwaliteit of zelfs oorsprong van de kaviaar - alle kaviaar wordt behandeld met zout om de kuit goed te kunnen bewaren en de smaak te verrijken.

Onze producten